FLAMA DEL CANIGÓ. Símbol d'unió / unitat dels Països Catalans

PRESENTACIÓ


En el marc del Congrés Internacional dels Focs de Sant Joan - Flama del Canigó que es celebrarà unificat per tots els Països Catalans a Vic, coincidint amb Vic Capital de la Cultura Catalana i els 50 anys de l’arribada de la Flama del Canigó a Vic i al Principat, Tradicat, conjuntament amb altres ens, institucions i entitats organitza el I Simposi Internacional de Focs a la Mediterrània.

PROPÒSITS


Un dels propòsits del Simposi és conèixer la gran diversitat de manifestacions que existeixen en el solstici d’estiu al voltant de l’element del foc, a la Mediterrània.
Un altre objectiu és debatre sobre la importància que representen els Focs (fogueres, flama, falles) dins la cultura popular d’avui en dia i el seu estat de salut actual.

ÀMBITS


Hem estructurat el Simposi en tres àmbits de treball

Àmbit 1, Focs i fogueres de Sant Joan


A totes les grans festes no hi pot faltar el menjar, la música i el foc. I en algunes festes és més important el foc que qualsevol dels altres elements. Per què té tanta importància el foc? Com és que encara s’encenguin fogueres malgrat tots els impediments? Sols és llenya el que es crema a la foguera? Com s’encén? L’asfalt ha fet disminuir les fogueres a les ciutats? I als pobles, i a les masies?

Àmbit 2, Falles, haros i brandons


Per Sant Joan els fallaires baixen de les muntanyes carregats amb foc a l’esquena. Com es pot explicar aquesta tradició tan espectacular? És la màgia del foc i la natura que la fan possible? És la constatació de la domesticació del foc per part de l’home? Hi té alguna cosa a veure el sentiment de pertinença a un lloc, o sols és la necessitat de la superació personal? Es fa per continuar una tradició que ve de lluny?

Àmbit 3, Flama del Canigó


La Flama del Canigó es reparteix cada revetlla de Sant Joan arreu de les terres de parla catalana. Quina és la seva força? La seva implantació està ben arrelada? Quina és la seva finalitat? És, la Flama del Canigó, un dels símbols més importants d’unió dels Països Catalans? És més que tot això? Com, una simple flama, ha arribat a ser tan poderosa?

ENTITATS I INSTITUCIONS


La iniciativa està recolzada per l’Ajuntament de Vic - Capital de la Cultura Catalana 2016, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Institut Ramon Muntaner, Òmnium Cultural - Tradicions i Costums, la Diputació de Barcelona, el Comitè Internacional dels Focs de Sant Joan, l’Ajuntament de Barcelona, el Consell Comarcal d’Osona, Fallaires d’Andorra la Vella, Carrutxa, Federació de Foguerons de sa Pobla a Gràcia, Universitat de Vic Central de Catalunya, Universitat de Barcelona, Universitat de Lleida, Arxiu Històric de les Valls d’Àneu, Grup de Recerca Folklòrica d’Osona, Patronat d’Estudis Osonencs.

COMITÈ CIENTÍFIC

 

Toni Ayala, Tradicions i Costums
Ivan Capdevila, Òmnium Cultural
Manuel Delgado, UB
Francesc Fabregat, Ajuntament de Barcelona
Rafel Folch, Departament de Cultura
Emeteri Frago, Federació de Foguerons de sa Pobla a Gràcia
Joan Garreta, Fallaires d’Andorra la Vella
Jan Grau, Departament de Cultura
Sofia Isus, Universitat de Lleida
M.Carme Jiménez, IRMU
Salvador Palomar, Carrutxa, Reus
Oriol Riart, Arxiu Històric de les Valls d’Àneu
Xevi Roviró, Tradicat - GRFO
Ignasi Roviró, PEO
Jacint Torrents, UVIC
Marta Contijoch, OACU
Josep Costa, President de Tradicat
Coordinador tècnic, Txevi Rovira, Tradicat

 

Descarrega't el Llibret del Simposi i Congrés