FLAMA DEL CANIGÓ. Símbol d'unió / unitat dels Països Catalans

ARLES DE TEC DÓNA EL RELLEU DE LA BARRETINA D’OR A LA CIUTAT DE VIC PER CELEBRAR EL CONGRÉS INTERNACIONAL DE FOCS DE SANT JOAN – FLAMA DEL CANIGÓ EL 2016

04-06-2015

El Comitè Internacional dels Focs de Sant Joan, defineix el Congrés com una trobada a nivell internacional que permet l’encontre de tots els comitès organitzadors (al Principat anomenats equips de focs), dels Focs de Sant Joan –Flama del Canigó. Generalment té lloc cada any a finals de maig. En aquesta reunió, la Direcció General dels Focs de Sant Joan, proposa als membres interessats, trobar-se entre ells, per parlar dels seus projectes i iniciatives. Però representa més que una trobada de treball, el plaer de trobar-se amb aquells altres grups que aconsegueixen donar a aquesta manifestació una envergadura molt important a nivell dels Països Catalans. Són escasses les ocasions de poder retrobar-se quan s’està realitzant una gran tasca col·lectiva arreu de la nació, i saber que tots els Països Catalans ( i més enllà, Provença, Bèlgica, Suïssa, etc.) s’il·luminen la mateixa nit amb la Flama i els Focs de Sant Joan, està bé, però aquestes trobades van més enllà. Fan que tots prenguem consciència dels lligams que ens envolten sense tenir en compte cap diferència: la unitat de la nit de Sant Joan i el fet de formar part d’un poble que té una mateixa història.

Una representació de Tradicat, encapçalada pel seu president Josep Costa, i altres membres de la Junta, hi van assistir. Primer es va fer una exposició de fotografies històriques, i els diferents equips de focs mostraven la seva activitat en un àmbit expositiu. Seguidament es van fer balls tradicionals del Vallespir, sardanes i un berenar al centre del poble. Al vespre, tenia lloc el sopar festa al pavelló. Hi va haver diferents parlaments, a càrrec del Comitè Arlesenc i de la Direcció General dels focs de Sant Joan. L’alcalde d’Arles, René Bantoure, va dir que seria un honor depassar la frontera i passar la Barretina d’Or a Vic l’any que ve. També van parlar altres representants institucionals, i els representants del poble de Talteüll, organitzadors de l’any passat, que havien guardat la Barretina d’Or fins aquest dia, i en van passar el relleu a Arles. El Comitè Arlesenc la guardarà fins al proper Congrés, que es celebrarà a Vic, en el marc de la Capital de la Cultura Catalana 2016, el 27, 28 i 29 de maig. Vic és l’escollida a proposta de Tradicat degut a que es commemorarà també, que la Flama arribarà per 50a vegada a la ciutat, destí final de la primera ruta de la Flama del Canigó que va travessar la frontera imposada pels estats espanyol i francès ara farà 50 anys. Per aquest motiu, el president de Tradicat, va ser convidat a parlar dalt l’escenari, i a explicar els actes de commemoració del proper 23 de juny dels 50 anys de la Flama al Coll d’Ares, i els projectes dels 50 anys que s’estan preparant per l’any 2016.

Finalment, hi va haver l’actuació de l’Orquestra Costa Brava, i cap a ¾ d’onze de la nit va fer entrada amb diferents portadors de torxes la Flama del Canigó. Un quinqué situat al sostre del pavelló (ple de senyeres), va baixar simbòlicament de la pica del Canigó, (un decorat magníficament aconseguit  pels escolars del poble i el Comitè Arlesenc, amb un mural, la creu i altres motius relacionats amb la festa tradicional.

 

Vic agafa el relleu doncs d’organitzar el Congrés l’any del cinquantenari de l’arribada de la Flama a la ciutat i a tot el Principat, coincidint amb la seva capitalitat cultural 2016. Tradicat ja ha començat a treballar amb altres institucions, ens i entitats perquè tots els projectes que acompanyin el Congrés siguin un model d’organització i d’èxit per a reconèixer la Festa Nacional dels Països Catalans. 

 

Àlbum de fotos de la Diada

Tornar